1. This section of the forums is now closed. You can post and answer support requests on the new support site here

Detected leaking worlds in memory.

Discussion in '[Archived] Tech Support' started by Yusunoha, Feb 19, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Yusunoha

    Yusunoha New Member

    this morning I updated to the latest DW20 pack, but since then my game starts lagging horribly after about 15-20 minutes till it eventually crashes. it keeps giving this error after that time "Detected leaking worlds in memory. There are 4 worlds that appear to be persisting. A mod is likely caching the world incorrectly"

    full log is at http://pastebin.com/J1EGe4XZ
    some other mods I have installed is what's my light level, optifine, armorstatushud, plugins for forestry 2, better anvil, advanced solar panels and monster spawn highlighter

    I thought it was optifine at first, since I also updated that, so I downgraded back to C3, but that didn't help.
    what I also noticed is that the portal I had open in my base from my portalgun kept breaking each time I loaded the world after the update, I had to re-open the portal to be able to use it.
     
  2. Decrayer

    Decrayer New Member

    Portals from the Portalgun can cause severe mem leaks. Also long BC Piping systems can cause a lot of load.
     
  3. Yusunoha

    Yusunoha New Member

    the thing is, this didn't happen before the update, and the portals are not that far apart from eachother. and it's a new world I started 2 days ago, so I haven't even set up anything with BC pipes and such yet.
     
  4. Decrayer

    Decrayer New Member

    I just noticed once, that when I was playing with the portal gun (Think it was the Fead the Beast Pack Beta v12) my server's memory usage exploded.
     
  5. Yusunoha

    Yusunoha New Member

    well, I know it's not because of the portals because even when I have them closed it still happens.
    also, it just happened again, I get a horrible lag, and the game goes to a "Shutting down internal server..." screen.
    I checked the console, and there doesn't seem to be any real error showing up, except ofcourse the


    Code:
    2013-02-19 14:09:39 [SEVERE] [ForgeModLoader] Detected leaking worlds in memory. There are 4 worlds that appear to be persisting. A mod is likely caching the world incorrectly
     
    2013-02-19 14:09:39 [SEVERE] [ForgeModLoader] The world 1c62af (Adventure World) has leaked.
     
    2013-02-19 14:09:39 [SEVERE] [ForgeModLoader] The world 12b13004 (Adventure World) has leaked.
     
  6. fleutius

    fleutius New Member

    Having the exact same issue.
    does not seem to have to do with portals or bc pipes
     
  7. AaronE215

    AaronE215 New Member

    I noticed a similar warning, but with Mindcrack pack. This morning I tried to load it up and it actually crashed before I even got to the splash screen. Pastebin here.
     
  8. Yusunoha

    Yusunoha New Member

    just now it crashed me in less then a minute -_-
    it seemed that going to another program window caused it, but instead of the internal server screen I just got a black screen.
    and here's another pastebin http://pastebin.com/XLtUvPLQ

    EDIT: alright, I quite until this gets fixed. again I crashed in less then a minute, I can't even do anything like this.
     
  9. Jacobbelveder

    Jacobbelveder New Member

    Mine is also leaking after about a minute, I've been trying in clean worlds, so it's not related to anything previously done, I've been trying to work out whats causing it by removing all the mods, and rebuilding the pack, but so far I've only got the world gen-ing mods, and its still causing memory leaks. so it's not looking good for 5.1.1
     
  10. Antonyvw

    Antonyvw New Member

    This is the same problem Im having after having had the game reinstall itself (see my earlier post)
     
  11. Yusunoha

    Yusunoha New Member

    it's good to know I am not the only one with the problem. I was planning on doing the same as you jacob, but hearing from you it's pretty bad.
     
  12. Antonyvw

    Antonyvw New Member

    I just tried back dating to 5.10 and the game refused point blank to load. So going backwards in not an option for me.
     
  13. Yusunoha

    Yusunoha New Member

    I hope someone can help us with this soon :(
    I've checked some other tech topics and used "severe" as search word in their pastebins, and it seems some other topics also have the "Detected leaking worlds in memory. There are 4 worlds that appear to be persisting. A mod is likely caching the world incorrectly" error
     
  14. masa

    masa New Member

    I am also getting this error on the unmodified MindCrack pack v8.1.1.
    I have my own SMP server, which I upgraded last night, and just now looked at the server console. I tried restarting it in case it was a one-time thing, but nope, it gives me the same error on the second start-up.
    This is just a few days old world. I have no portal guns, and my longest BC pipe is about 5 blocks. I have 1 or 2 pipes atm.

    Code:
    2013-02-19 17:22:38 [INFO] [Minecraft] Preparing start region for level 0
    2013-02-19 17:22:39 [INFO] [Minecraft] Preparing spawn area: 62%
    2013-02-19 17:22:39 [INFO] [Minecraft] Done (1.965s)! For help, type "help" or "?"
    2013-02-19 17:22:39 [INFO] [Minecraft] Starting GS4 status listener
    2013-02-19 17:22:39 [INFO] [Minecraft] Query running on 0.0.0.0:25600
    2013-02-19 17:22:39 [INFO] [PortalGun] [1.4.7v3] Loading world properties.
    2013-02-19 17:22:39 [INFO] [STDOUT] Loading NEI
    2013-02-19 17:23:05 [INFO] [ForgeModLoader] [Thaumcraft] Removed -17 aura nodes when world 7 unloaded.
    2013-02-19 17:23:06 [INFO] [ForgeModLoader] Unloading dimension 7
    2013-02-19 17:23:06 [INFO] [ForgeModLoader] [Thaumcraft] Removed -17 aura nodes when world 1 unloaded.
    2013-02-19 17:23:06 [INFO] [ForgeModLoader] Unloading dimension 1
    2013-02-19 17:23:09 [SEVERE] [ForgeModLoader] Detected leaking worlds in memory. There are 4 worlds that appear to be persisting. A mod is likely caching the world incorrectly
    2013-02-19 17:23:09 [SEVERE] [ForgeModLoader] The world 45ebbb93 (world) has leaked.
    2013-02-19 17:23:09 [SEVERE] [ForgeModLoader] The world f0450f6 (world) has leaked.
    I will now try and hop on and see if it crashes.
     
  15. Jacobbelveder

    Jacobbelveder New Member

    I'm beginning to suspect forge, It seems completely random, sometimes the set of mods can run fine, it seems indefinitely, others the world leaks in a matter of seconds, so it seems my method doesn't help pinpoint any specific mods :(
     
  16. Yusunoha

    Yusunoha New Member

  17. Jacobbelveder

    Jacobbelveder New Member

    I thought the same, so I removed TC , and it still did the same, but with less TC jargon beforehand...
     
  18. fleutius

    fleutius New Member

    sadly i dont think it is world gen that causes the error since the areas that seem affected in my world is not newly generated. but will try to delete the world and try booting a 5.1.0 world with the save from 5.1.1 to see if that helps later today
     
  19. TomT

    TomT New Member

    I had the same issue last night. My server host was offline due to a data center issue so I just fired up a SSP world using the new DW20 pack. I had the same errors in the console window within 10 minutes of starting my new world. The only thing I had built by that time was a crafting bench, a furnace, and a chest.
     
  20. Yusunoha

    Yusunoha New Member

    I redownloaded a clean DW20 v5.1.1 pack, didn't install any extra, but did download his EP30 world download, opened the world, and within the minute I got that error.
    maybe everyone has this error, but it only gives problems for some? and because not everyone has a problem, that they don't notice the error...

    I am going to load up the mindcrack pack aswell, and see if the same error comes up.

    EDIT: yup, same error comes up with a newly downloaded mindcrack pack... sigh, this is really getting frustrating.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page